École des Hautes Études Commerciales, 1996
École des Hautes Études Commerciales
3000 Chemin de la Côte-Ste-Catherine, Montreal
Prix d'excellence, Order of Architects of Quebec, 2000
Gold Leaf Award, International Society of Arboriculture, 1997
First Prize, Limited design competition, 1992
The forest and its interface with the city are the generating elements of this new home for Montréal’s prestigious business school. They have inspired a simple and formal gesture which supports the creation of a suite of spaces adapted to the human scale, moderating the impact of the school’s imposing program.

In section, the building optimizes the penetration of natural light, while creating monumental spaces equal to the scale of the school. A linear sculpture garden located on the upper levels, provides natural light to interior offices. The double-height reading room of the library is lit by diffuse natural light emanating from skylights set into the floor of the sculpture garden.

The winter garden, centrally placed so as to act as a pivot in the scheme, creates a transparency across the building, providing a visual continuity of the existing forest. Major public functions such as the amphitheatre, exhibition gallery, reception rooms, and cafeteria are grouped around this central space on the ground floor. An underground parking garage contains 500 spaces.
45 000m2 + 500 parking
École des Hautes Études Commerciales