Marc-Favreau library, 2013
Renovation and enlargement of the Municipal yard of Montreal
500 boulevard Rosemont, Montreal, Quebec
First prize, Architecture Competition, City of Montreal , 2008
The library materialises itself as a “trunk”: linear building, slightly angled, anchored in the city; it expresses the preciosity of knowledge and serves as an anchor point for the unrestricted and bright installation of the reading rooms near the park, protected from the agitation of the city.

The site of the Marc-Favreau Library marks its presence in the city as a true cloth weaving links between its civic axis, its urban context and its public spaces. Together, the existing and the new play a structuring role in the urban space. This structured ensemble allows the penetration of a series of volumes evolving between the library’s porch, on the civic axis, and the park, penetrating the library’s space.

Amidst these volumes, the “cristal” projecting in the park and the “lantern” towards the city are the significant events of the library, holding the project’s main program. The suspended volume of the “lantern”, holding the multipurpose and media rooms, marks the porch and the library’s entrance. The main staircase and central void create a visual link at the heart of the reading rooms, bringing together old and young.
3460 m2
City of Montreal