Espace 400e Pavilion, 2006-2008
Museum commemorating the 400th anniversary of Quebec city
100 Quai St-André, Quebec city
Excellence Prize in ecoresponsible architecture, OAQ, 2009
Excellence Prize in recycling and conversion, OAQ, 2009
Excellence Prize in steel construction, CISC-ICCA, 2009
Contech Mention of green architecture, 2008
Architectural Merit, City of Quebec, 2008
The Espace 400e Pavilion and future Discover Centre of Canada Parks will provide a coherent network of connective spaces. These connections will allow people and groups to meet and have interactions. This will take place in public spaces, circulation spaces and porosity which are allowing people to meet with the pavilion. This idea is reinforcing the actual role of Bassin Louise as a local, national and international social place.

The emphasis will be on the building light qualities and its expression in the city of Quebec. The look of the building will be changing from view point, day and night time and season cycle. The basis principle of Espace 400e and future Discover Center of Canada Parks, is giving importance to fluid and easy vertical movements. Circulation spaces are naturally lighted and have views on nearby landscape.

A linear, central and vertical atrium create an opening from ground floor to the roof. This atrium is localized between old and new. A new terrace is accessible at the highest level with a spectacular view on the fortified walls of Vieux-Québec. The existing building will be wrapped with glazed ‘’double skin’’ to make a continuity and unity with the addition.
4325 m2
$8.8 Millions
Public Works and Government Services Canada
Project in collaboration with Côté Leahy Cardas architectes